Hoe leef jij, hoe leef ik?

Oudere Edenaren, van diverse komaf, delen wat hen bindt!

Actueel

Idee

Stichting Kommerbij streeft er naar de sociale samenhang tussen mensen uit diverse culturen te verbeteren. Het project ‘Hoe leef jij, hoe leef ik?’ brengt een gemêleerde groep ouderen in Ede samen. Zo krijgen zij de gelegenheid om gedurende een langere periode met elkaar te delen hoe het is om ouder te worden. Hoe vul je, na vaak decennia hard werken, de zee aan vrije tijd die je opeens hebt. Als je ouder wordt is een sociaal netwerk belangrijk. Heb je dat of wil je dat uitbreiden? En hoe doe je dat dan? Vragen die in alle culturen spelen. Natuurlijk zijn er verschillen om te delen en te respecteren. Kommerbij zoekt vooral naar overeenkomsten: die leiden immers tot begrip en verbinding.

Uitvoering

In september 2020 was de eerste van 20 bijeenkomsten. Door Corona gingen diverse bijeenkomsten niet door of zijn online gehouden en nu (december 2022) staan er nog 6 op stapel. Deelnemers zijn van oorsprong Nederlands, Turks , Spaans, Marokkaans, Moluks, Italiaans en Sri Lankaans. Men komt steeds op een andere locatie bij elkaar en praat over van alles: opgroeien tussen twee culturen, wie zorgt er voor mij als ik ouder en ziek word, wat is er voor moois te zien in en rond Ede, wat eet je graag, wie zijn mijn buren of wie zijn wij.

Resultaat

‘Hoe leef jij, hoe leef ik’ is nog niet afgerond. Er is wel al veel gepraat en ondernomen. De deelnemers hebben samen gekookt: oa in de Turkse Moskee en in december 2021 in het kerkelijk centrum Emmaüs, waarbij men ook gasten heeft uitgenodigd. Ook is men samen op pad geweest. Zo was samen fietsen over de Hoge Veluwe een groot succes, evenals een bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag en een dag naar het Open Lucht Museum in Arnhem. Alle deelnemers zijn enthousiast, men luistert naar elkaar en geeft elkaar tips en adviezen. Er is onderling respect en begrip. Het thuisfront is betrokken en ook binnen de familie- en kennissenkring deelt men de ervaringen en de vele verhalen. Deze verhalen zijn gedurende het traject opgetekend. Na afloop worden de verhalen gebundeld tot een boek, dat voor iedereen te koop is.